05 November 2010

Kini aku kernaMU

Alhamdulillah....
Bersyukur sangat kepada Allah kerana mengurniakan satu minggu yang sangat fantastic! Nak ceritanya, minggu lepas ada IOC, IOP dan result IELTS pun keluar pada minggu yang sama! oh ya, IOC stands for Individual Oral Commentary (untuk subjek Malay A1) dan IOP (interactive oral presentation) untuk subjek English B-SL..memang tak ready apa2..benarlah kata kawan aku, 'kalau kau tolong agama Allah, Allah akan tolong kau' and indeed, it is proven! Thanks Allah...jumaat sebelem minggu ada bende2 ni, ada Daurah (anjuran ISMA) kat Kajang...berbelah bagi gak nak pegi sebab memang tak prepare lagi untuk oral ni...Tapi, pergi juga!! Alhamdulillah, best daurahnya, kenal ramai kenalan2 yang hebat dari kolej persediaan yang lain..Bertukar2 pendapat...[time kat sini, memang tak nak pk pun pasal IOC and IOP tuh)...memang nak free kan my mind.. Teringat lagi bila naqib aku akap 'kadang2 kita kena keluar daripada KMB ni untuk tenangkan minda'..memang betul apa yang dia cakap!! Alhamdulillah, I', waiting for next Daurah to be held...Selasa jam 11.47 pgi bermulalah aku punya IOC..alhamdulillah soalan yang diberikan sangat best sebab dah pernah bincang dalam kelas..bila dengar kawan2 nye sesi IOC, takut juga, sebab ada yang dapat 'bagaimana unsur bunyi........' dan lain2 lagi la...tapi aku punya alhamdulillah senang...'mengapakah pengarang mematikan cerita dengan Jeha yang masih gila' dan soalan kedua 'apakah kesan kepada khayalak'..syukur sangat...my IOC went very well...satu komen cikgu


'Cikgu, tadi ok tak?
'bagus boleh jawab'
'ye ke cikgu?"
".....awak memang gile mic"

thanks Puan Raja!! Youre the best!!

Selebihnya terserah kepada Allah, harapnya dapat yang terbaik

rabu pulak, ada IOP..memang tak prepare...
tapi, ntah bagaimana, hari tu, macam senang pulak...(kelas chem abis awal--boleh la prepare sikit2)...english akhir sekali...pergi la Fun Room untuk menjalani IOP...bila teacher cakap scene Freddy.......... Alhamdulillah scene senang (kene observe scene dan komen sebenarnya,,agak susah bila dapat scene yang tak familiar kerana ceritanya pada zaman 1960-1970 dan dihasilkan di England)....so, my group pun mula ber-interactive!!! selama 20 minit...Bila dah abis je, normally, teacher will give us her comments whether she is satisfied or not?? Tapi............


"im hepi with your performance"

THANKS A LOT TEACHER..(teacher punya expectation sangat tinggi sebenarnya and its pretty hard to impress her actually) but, we DID IT!!! aLHAMDULILLAH

'teacher, what is the lowest mark??"
"well, 24 or maybe 25,,,,good2, im very hepi)
and my friend got 10/10 for language (in order to get 10, u need to be methaphorical and idiomatic trough out the discussion and SHE did it!!)...congrates mate!!!

lepas tuh je,,,,sangat GEMBIRA!!!!thanks to Nasrul,Amirah and Aina for being my teammates...satu dialoq ni memang best (dilontarkan oleh Aina)

"eee, kita sangat sangat group ni!!!"
and suddenly teacher pun cakap something

" if you really love this group, why dont you practice together for you upcoming IOP (individual pulak)"

Ovarall, sangat bst...itulah Interactive yang terakhir dan sangat best!! When I am looking back myself, macam tak percaya I have improved A LOT..thanks Allah for easing my path!!

Khamis, pulak, pagi2 lagi dorunk dah bising cakap result dah kuar..so, ramai la yang check kat tenet...tapi, malangya, tak keluar lagi...

Suddenly...2 orang call (time ni ada mentor-mentee session with my mentor)
so, tak angkat pun..haha...
bila da abeh je (lebih kurang jam 2.45pm)..terjumpe Che farhan, " Che, result IELTS dah kuar ke, kau dapat berapa?"

malangnya, Che hanya mengangguk dan berlalu pergi dengan muka yang berseri (he managed to get quiet well jugak)..congrates che..
so, bila dah tau result dah kua, aku dan nasrul pun p la kat bilik conseling, ramai da masuk dalam bilik tu nak amik result masing2...
bila aku carik2,,,,jumpalah (time mencari2 tu, SANGAT CUAK gak..sebab I have that kind of feeling that telling me 'Im not doing well in the exam"...suddently

ALHAMDULILLAH = 6.5 (LEPAS)
YEAY!!!walaupun tak tinggi mana, aku Alhamdulillah,Allah knows the what is the best for me!!
ONE STEP CLOSER...yang paling tak sangka, aku dapat 7/9 for speaking...lucu juga sebab teringatkan pemeriksa tu suh aku brenti 2 kali (mungkin aku cakap banyak sangat)...haha

sampaikan terlampau gembira, aku dan nasrul (same scholarship) pun tak dapat makan di Dewan Makan sebab masa dah tamat untuk makan tengahari (kami makan tengahri pukul 5 nak ke pukul 6 petang)..haha



akhir sekali....fikirkanlah ayat ni

(quoted from:http://aki2004.wordpress.com/2009/01/10/kisah-ashabul-ukhdud/)

Sebagai seorang yang beriman kepada Allah SWT kita hendaklah yakin akan kebenaran agama Allah dan sentiasa berdoa serta bergantung kepadaNya Serahlah segala urusan dan penentuan hanya kepada Allah. Barang sesiapa yakin kepada Allah maka Allah akan menolongnya dan jika dia terkorban sekalipun pegorbanannya itu akan menjadi titik tolak kepada kebangkitan ke arah kebenaran. Kita hendaklah berjemaah kerana ia akan membawa kepada keberkatan dan kebahgiaan. Sesiapa yang menolong dan membantu agama Allah di dunia maka Allah akan menolongnya di dunia dan di akhirat serata menetapkannya di dalam islam.


THANKS ALLAH....ALHAMDULILLAH

4 comments:

Pejuang Muda said...

oh ya, IELTS stand for International English Language Testing System..

AxL VoGa said...

haha..klakar la hisyam..thanks la market name ak..hoho

Pejuang Muda said...

yeay!!!

adlan wafi said...

For my IOC, i actually got unsur bunyi :P

and for my IOP, i actually got 23 & was the lowest among my group members :P

sigh, the good old days of kmb~