01 January 2011

Merangka Pelan Induk 2011---Selamat Tinggal 2010

Assalamualaikum wbt

Semua orang sibuk bercerita mengenai tahun baru. Tidak kurang ada yang menghantar mesej kiriman ringkat ke rakan-rakan

" Selamat Tahun Baru 2011"

dan ada yang siap berpantun-pantun lagi. (rasanya tak perlu disertakan bersama---kelakar sangat bunyinya)
Tapi sebagai seorang umat Islam yang kononnya nak membangunkan ummah dan bercakap mengenai kegemilangan Islam yag suatu ketika dahulu pernah menaungi 2/3 dunia, rasanya doa awal dan akhir tahun telah dibaca ketika 7.12.2010 (inilah sebenarnya tahun baru kita....ke tak??? tahun baru atas kalendar je???)

bertitik tolak daripada 1 Muharram 1432 ini, sepatutnya kita dah tanamkan satu azam baru untuk berhijrah. Untuk memperbaiki diri dan seterusnya memperbaiki rakan-rakan dan negara. InshaAllah..Tapi malangnya, setiap tahun, tiada kiriman mesej diterima pada tarikh ini. Ironinya, berpuluh wang ringgit dihabiskan untuk mengucapkan "Selamat Tahun baru 2011"..lepas mesej?? THE END!!

Persoalannya, bila sebenarnya tarikh tahun baru umat Islam..??? (Anda fikirkan sendiri)

"Kau ni...cammon la, tahun baru kot,,janganlah bajet sangat!!!"


Masalahnya, sampai bila nak masuk agenda barat??? Apa guna belajar ISK kalau tak diaplikasikan??? bek simpan buat pekasam..tambahan pula, tu yang kat palestin tu sape nak bela??? ke nak biar terbongkang layu ke sampai masjidil Aqsa kena rampas baru nak sedar?? ke tak lagi??? (ideologinya,macam saudara kita nazak tapi kita p kelab malam enjoy)...fikirkan solusinya..

Ingat ideologi telur ayam (melihat dunia dari jendela akhirat bukan sebaliknya)

Tambah menarik, malam jumaat, orang punyalah sedikit p dengar ceramah agama (kononnya bosan la, panel tak best dan sebagainya)--bukankah itu santapan rohani...??
tapi malam kelmarin, ramai betul p Data*an Mer*eka nak tengok bunga api?? Ye tak ya kan, ada konsert, artis pun cun-cun, seksi pulak tu (ingat amal dan banyak!!....dah ready nak jumpa Allah ke??)

ok cukup sekadar itu (sekadar mengajak diri sendiri serta rakan-rakan renung-renungkan dan rawat hati masalah hari ini)

"Berfikir sejenak itu lebih baik daripada bersolat sunat setahun"


Sepanjang tahun 2010, banyak sangat peristiwa best dan kurang enak telah terjadi. Dari mendapat anak buah pertama hinggalah my mom masuk hospital untuk surgery.. Well, takkan beriman seorang itu jika tidak diuji. Maka, ada hikmah daripada setiap peristiwa yang terjadi.. You just need to open your eyes and see these things from different perspectives.. InshaAllah, you will find your way

apa yang kuharapkan hanyalah untuk terus meningkatkan iman dan amal..SEMOGA KEHIDUPAN INI TERUS DIREDHAI ALLAH...

p/s
Semoga cikgu terbuka hati untuk memberikan markah lebih kepada kertas peperiksaan aku. (^_^)

Wallahualam


3 comments:

AxL Farhan said...

amin, samelah untuk paper exam aku pun ye..haha

atiqahazmi said...

asif, tp aku rasa kau nak cakap analogi kot instead of ideologi. Ideologi tu dah satu benda besar dah, fikrah

Pejuang Muda said...

che--yup,, inshaAllah

Atiqahazmi

thanks a lot (maybe ada typing error)...

memang analogi bukan ideologi

Jazakillah