30 December 2010

Nasi Goreng + Kopi O

Assalamualaikum wbt

Since my mom kena tahan wat sebab ada surgery (hopefully, she will fine)..maka, tinggallah kami adik beradik kat rumah. Nak ceritanya, pagi tadi aku dah beria-ia nak goreng nasik.. Malam sebelum 'kejadian' aku dah p tanya member2 macam mana nak goreng nasik ni (loser giler tak tahu nak goreng nasik)..haha

So, dapatlah recipe yang paling senang nak buat..RESIPI CAMPAK-CAMPAK

maksudnya, bawang,,,bwang putih dan segala macam rencah campak je dalam kuali..nanti ok la tu (menurut si pemberi resipi)

So, aku punyalah bersemangant nak buat nasik goreng ni.Pagi2 lagi dah bangun
(sebenarnya tak kasi tau sama orang..nanti tak jadi malu..haha)

Bawang and segala macam jenis tumbuh-tumbuhan aku taruk je dalam lesung batu..haha

yang agak sedikit nak kantoi,,minyak aku letak macam nak goreng ayam untuk kenduri doa selamat.Punyelah banyak...

daripada jadi nasik goreng..tetiba ada nasik minyak INSTEAD!!!

so,,ia mengambil masa yang agak lama juga nak keringkan minyak tu...last2 aku macam tapis je kasi kurang sikit minyak tu (first time dengar orang tapis minyak time masak nasik goreng)...haha


Tapi, setelah menggoreng selama lebih kurang 10 minit, rasanya not bad la (walaupun agak tawar..haha...)

Teringat seorang blogger ni cakap..

kalau nak kawin, kau tu mesti pandai masak dulu.. supaya kau boleh mengajar isteri kau masak..maksudnya, lelaki ialah ketua keluarga bukan follower..Even bab2 memasak ini pompuan yang selalu buat..tapi nak jadi husband, nak tak nak..kau kena la expert bab ni...


Nampaknya..lambat lagi la aku nak kawin (^_^)

Kejayaan menggoreng nasik : 60%

p/s
Hopefully, my mom akan cepat balik :(


3 comments:

Al-Fateh said...

Bro, mak ko surgey apsal?

Al-Fateh said...

*surgery

Pejuang Muda said...

hmmm

mak aku suspected cancer servik (means, kanser pangkal rahim)

Hari tu pembedahan nak amik tisu untuk buat laboratory experiment
(to determine whether my mum ada tak kanser tu)

HARAP2 TAK DA (sama2 la kita berdoa)

Down giler time aku tanya doctor yang in-charge my mum..