16 February 2011

Segenggam Tabah

Assalamulaikum wbt

Semoga semua pembaca berada dalam keadaan sihat walafiat dan berada di bawah lindungan payung rahmat Ilahi.

Maaf, agak lama juga blog ini tidak dikemas kinikan. Perjalanan sebagai seorang pelajar di Kolej MARA Banting memang begitu memenatkan. Tapi bukankah semua itu ibadah kalau betul niatnya? [So, jangan pernah merungut].
Alhamdulillah, selepas agak lama menunggu [semacam mununggu bulan jatuh ke riba], akhirnya jawapan yang ditunggu-tunggu telah berjaya dimiliki. Alhamdulillah.
Hampir 2 bulan menunggu jawapan daripada University of College London bagi meneruskan pengajian di sana, akhirnya, pihak pengurusan universiti telah meluluskan permohonan saya. Alhamdulillah, Thank you Allah.

Hopefully, perjalanan ini merupakan perjalanan yang engkau redhai. inshaAllah
Oh ya, ramai orang bertanya mengapa saya terlalu beriya-iya untuk menyambung pelajaran di UK? Alasannya biarlah menjadi satu rahsia antara saya dan Maha Esa.
Oh ya, bercakap mengenai University of Colllege London, kalau saya tidak silap, kedudukan universiti ini adalah ke-empat di dunia [selepas University of Cambridge, University of Oxford dan University of Harvard]. Sejujurnya saya berani kata, satu perasaan yang begitu gembira menyelinap dalam diri. Kerana apa?

Kerana saya tahu, jika saya belajar adalah untuk agama saya yang tercinta, agama Islam...Kenapa?? Kerana saya nak membela nasib saudara saya? Kenapa??? Sebab ramai orang lupa sebab kenapa kita mesti belajar? Adakah kerana diri kita sendiri, pangkat , harta atau adakah kita mencari sejumlah wang yang bila dikira-kira tiada penghujungnya?

Sebab itu, satu azam baru telah dipahat dalam hati saya, biarlah contibution saya itu sekecil zarah sekalipun, asalkan ianya bermakna kepada Islam. Walaupun saya tahu, menggorak langkah di University of College London bukan satu perjalanan yang mudah, tapi...jika tidak hari ini, bila lagi? Atau...siapa yang bisa menggapai cabaran itu?? Orang cakap, luka hari ini tidak pasti menjadi nanah untuk hari esok, tapi apa yang pasti, luka hari ini pasti menjadi peringatan untuk hari esok. InshaAllah

Oh ya, saya ditawarkan dalam bidang Master in Electrical and Electronic Engineering [sebenarnya, taraf Master di UK ibarat Ijazah di negara-negara lain] selama 4 tahun. Justeru, apa yang perlu saya usahakan sekarang ini ialah mendapat 38 daripada 45 [grade IB]..kerana ini adalah requirement UCL. Sebelum terlupa, alhamdulillah ,saya juga ditawarkan di lain2 universiti

1) University of Surrey [Electtrical with Satelitte Engineering]
2) University of Southampton [Electrical with Nanotech Engineering]
3) University of Leeds [Electrical and Electronics Engineering]
4) University of College London [Electrical and Electronic Engineering]

Saya juga masih lagi menunggu satu lagi jawapan daripada Imperial College London.

Alhamdulilah.. Semoga Allah permudahkan perjalanan ini.


p/s
Buat rakan-rakanku, jangan mudah putus asa,,,DO NOT DESPAIR BECAUSE ALLAH IS ALWAYS WITH US!! INSHAALLAH

3 comments:

Raji berkata said...

bestnya Hisyam dapat gi UK
alhamdulillah
weh taw aiskrim maksu x? ;D

Pejuang Muda said...

alhamdulillah raji
ang pun best jugak
dapat sambung ke Jepun~~
Moga berjaya then

haha...
tau je eskim maksu
(tapi aku jarang makan)
tapi aku ngan member2 aku wat kajian
statistik untuk eskem tu


p/s
peneraju eskem maksu=Mr. Bada

Salam Manaff said...

all da best.. =)